wrapper

Nyheter

 Det som började som en lek är nu en stor sport. Och den som skall avmystifiera sporten är Jessica, som sett sin hobby växa sig allt större från den dagen hon provade för första gången hemma i Stockholm.

Idag finns runt 900 aktiva, fördelat på över uppåt 20 klubbar i Sverige . Tävlingar finns det gott om, i princip varje helg, och sporten har till och med fått SM-status.

Dit har inte någon av Jessicas kaniner nått ännu, men hon kommer att vara en av de som kommer till Djurens Helg på Solvalla för en uppvisningstävling för Eliten.

Jessica, vad skiljer en bra kaninhoppare från en medioker?
- Föraren ska inte lägga sig i för mycket, utan hålla sig bakom och låta kaninen göra jobbet. Det är viktigt att vara lugn, det är sånt kaninen känner av direkt.
- En bra kanin tävlingskanin ska ha ett bra psyke och rätt temperament, ska veta vad det handlar om och inte stressar upp sig. Bra fart och bra marginal är vad som skiljer en vinnarkanin från de övriga. Samarbete mellan förare och kanin är förstås jätteviktigt – att de litar på varandra.
Hur mycket tränar ni?
- Väldigt olika. Själv tränar jag mina kaniner väldigt sällan, oftast bara medan de är ungkaniner då det kan bli ett pass varannan vecka.
- Träningen får de annars under tävlingar, det finns nämligen många chanser att tävla för en kanin – ibland flera gånger varje helg.
Hur lång tid tar det att träna upp en nybörjarkanin?
- Det går oftast ganska fort. Själva hoppningen brukar de förstå efter några få gånger. Är kaninen Inte avlad på hoppare kan det ta lite längre tid. Dom kan behöva några månader, sen kan de börja tävla.

Finns det någon idealålder för en tävlingskanin?
- Oftast är de som bäst när de är mellan tre och fem år om jag utgår från mina kaniner.
Hur många kaniner har du som kan tävla?
- Alla mina, just nu tre stycken. Ett tag var de tolv…och där gick all min fritid åt..

Vilka är dina främsta meriter?
- Myran, Fortunas Morgonfågel egentligen, har tagit certifikat i längdhopp och två olika banklasser och jag hoppas på ett även i längd. Efter det kan man bli Champion, Great Champion, Super Champion och till slut kan man ha en Grand Champion.

Är kaninen champion i en gren blir den Champion
Är kaninen champion i 2 grenar blir den Great Champion
Är kaninen champion i 3 grenar blir den Super Champion
Och är kaninen champion i 4 grenar blir den Grand Champion

Vad krävs för att kunna anordna en tävling?
- Platsen måste vara bra, man behöver hinder och något att kunna spärra om området med – sen går det åt en hel del funktionärer, domare och så priser förstås. Sen är det viktigt att det är lätt att ta dig dit kommunalt och att Toalett finns i närheten.
Har du börjat ladda för tävlingarna på Solvalla?
- Ja, vi håller igång och tävlar för att komma rätt uppladdade. Allt som ska fixas inför och på plats ligger ju också på oss som jobbar i Styrelsen för Stockholm Kaninhoppare – där Jessica är ordförande så det är fullt upp nu och så fort denna helg på Solvalla är avklarad börjar planeringen för nästa år.
Hur gör man om man vill prova på sporten?
- Det kan man göra på plats på Solvalla där vi kommer att ha provhoppning. Det finns lånekaniner, så det är bara att komma till vår monter. Vi kommer att ha 2 tillfällen per dag.

Återstår att önska Jessica lycka till hos oss, och hoppas att alla förberedelser har klaffat.
Se det detaljerade dagsschemat för när kaninhoppningen sker.

Jessica Kaninbild 2

Mer i denna kategori: « Årets Artister
  • gallerodjur00
  • gallerodjur01
  • gallerodjur02
  • gallerodjur03
  • gallerodjur04

Solvalla

Besök Solvalla | Vi förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling.

Solvalla är Nordens största travarena och rymmer 35 000- 40 000 personer.

Djurens helg

Djurens helg är den årliga mötes och marknadsplatsen för alla djurintresserade, här kan besökarna träffa allt från papegojor till lantgårdsdjur och även prova på olika aktiviteter med sin hund.

En helg fylld av gratis aktiviteter och underhållning

Kontakta oss

Ramona Eklund
08-635 90 15 E-post

Malin Heidenberg
Tel: 08-635 90 42 E-post

Postadress: Box 205 01, 161 02 Bromma